29.03.2023 – ”Sanattomat hoitajat” Julkaistu Kangasalan sanomissa

29. maaliskuun 2023

Jos nykykäytäntö jatkuu, Suomen valtaa kohta sanattomien hoitajien aalto, koska ulkomaalaisilta hoitajilta ei vaadita enää suomen kielen taitoa.

Ulkomaalaisilta hoitajilta löytyy kyllä hoitamisen taidot, he ovat ystävällisiä ja kohtaavat potilaita kunnioittavasti. Heiltä puuttuu kuitenkin mitä keskeisin osaaminen hoitotyössä: suomenkieliset sanat, eli suomen kielen taito.

Potilaiden kohtaamisessa, asioiden selittämisessä ja selvittämisessä sekä ennen kaikkea potilasturvallisuuden näkökulmasta, suomen kielen osaaminen on ehdoton edellytys  onnistuneeseen ja turvalliseen hoitoon.

Tiesitkö, että nykyään on mahdollista saada ulkomaalainen (EUn ulkopuolinen) tutkinto hyväksyttyä riittämättömistä suomen kielen taidosta huolimatta?

Minusta se on epäreilua sekä työyhteisöä, että ulkomailta tänne muuttaneita kohtaan. Työyhteisö joutuu oman työn ohella ohjaamaan heikkokielistä kollegaa. Ulkomaalainen työntekijä taas on kovan onnistumisen paineen alla eikä voi riittävällä tavalla selittää tai selvittää asioita, koska heiltä puuttuvat yksinkertaisesti suomenkieliset sanat siihen. Mutta ennen kaikkea sanattomat hoitajat vaarantavat potilaan turvallista hoitoa. Nykyään kovin kehuttu ja idealisoitu lause ”kieli opitaan työpaikalla” ei toimi kaikilla aloilla.

Jos kielitaidoton tarjoilija tuo ravintolassa tilatun pizzan tilalle pastan, se voi olla hauskaa. Jos heikosti suomea puhuva kampaaja värjää asiakkaan hiukset pyydetyn mustan sijaan punaiseksi, se on ärsyttävää. Mutta jos kipulääkettä pyytävä potilas saa unilääkettä, se on vakava hoitovirhe, joka voi olla jopa hengenvaarallinen.

Ihmettelen kovasti, ettei ole virallisia kielivaatimuksia ulkomaalaisille hoitajille, kuten tähän mennessä. Vaikka hoitajapula on valtava, on mielestäni väärin rakentaa ulkomaalaisille hoitajille ohituskaistaa työelämään. Jos hoitajilta puuttuu sanat keskusteluun potilaan kanssa, yksi kokonaisvaltaisen ja turvallisen hoidon tukipilareista puuttuu, mikä vaarantaa hoidon tulosta merkittävästi.

Lopuksi: kielitaito on myös edellytys kotoutumiseen – sekä työyhteisöön, että yhteiskuntaan.